Nova blockchain platforma omogućuje europskim građanima da postanu suvlasnici solarnih parkova i zarade novac

Mladi hrvatski inovator Filip Koprčina, osnivatelj start-up poduzeća koje pojedincima omogućuje da ostvare zaradu dok istovremeno doprinose budućnosti čiste energije, finalist je EU nagrade za energetsku održivost.

Više od 1000 ranih ulagača uskoro će postati ponosni vlasnici solarne elektrane i ubirati financijske prihode u iznosu od 10 – 15 % godišnje uz istovremeno smanjenje emisije ugljika. Zahvaljujući objedinjenom predviđenom ulaganju od milijun eura putem platforme Energy Shift, osnivač Filip Koprčina (25) ostvaruje svoju ideju poticanja proizvodnje solarne energije i demokratizacije tranzicije na zelenu energiju. Filip i njegov tim koriste se blockchain tehnologijom kako bi građanima ponudili priliku da ulože u zelenu energiju s fiksnim prinosima, a da pritom imaju moć odlučivanja o budućem radu.

Htio sam pokazati da je izbor između zarađivanja novca i pozitivnog utjecaja na okoliš zapravo lažna dihotomija“, rekao je Filip, „građani koji ulažu u ovakve solarne projekte mogu očekivati veći povrat uloženih sredstava nego da drže novac u banci. Količina energije koju ćemo uštedjeti od dosadašnjih ulaganja jednaka je punjenju 17,5 milijuna pametnih telefona.“ 

 Kao ekološki osviješten mladić nedavno je imenovan jednim od 30 revolucionara koji potiču promjene u Hrvatskoj. Filip će isporučiti do 1 MW solarne snage s potencijalom za napajanje 370 kućanstava u bliskoj budućnosti putem platforme Energy Shift. 

„Projekt je zapravo nastao kada sam htio ugraditi solarne ploče na kuću svojih roditelja u Hrvatskoj. To se pokazalo težim i skupljim nego što smo očekivali“, objašnjava Filip. „Dok sam tražio jeftin način za dobivanje pouzdane obnovljive energije koja će napajati našu kuću, pala mi je na pamet ideja o poslovnom modelu u kojem pojedinci zajedno ulažu i postaju suvlasnici projekata obnovljive energije.“

Pokretanje poduzeća koje objedinjuje obnovljive izvore energije i tehnologiju bio je prirodan korak za ovog mladog poduzetnika. Budući da je od malih nogu razvio strast prema čistoj energiji, Filip je sudjelovao u brojnim ekološkim organizacijama i trenutno podiže svijest o UN-ovim ciljevima održivog razvoja kao član Europskih snaga solidarnosti na Cipru, gdje i boravi. Zahvaljujući prvim ulagateljima, Filipova platforma Energy Shift omogućit će smanjenje emisije ugljika za do 137 kg godišnje po solarnoj ploči.

Pored primanja u globalnu platformu Youth Sustainable Energy Hub, Filip je osigurao sredstva za Energy Shift iz natječaja Digital Venture Programme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a nedavno je dobio i oznaku Solar Impulse Efficient Solution kojom je njegov projekt prepoznat kao financijski održiv odgovor u borbi protiv klimatskih promjena. Filip također sudjeluje u razgovorima o energetici na visokoj razini Ujedinjenih naroda kao stručni član tehničke radne skupine. Svojim radom na platformi Energy Shift Filip približava Europsku uniju ciljevima koji su postavljeni za 2030. godinu

Europska mladež poduzima mjere za ostvarivanje održive energetske budućnosti

Filip Koprčina jedan je od trojice finalista koji su ušli u uži izbor EU nagrade za energetsku održivost 2021. u kategoriji mladog energetskog inovatora (Young Energy Trailblazer). Nagrada odaje priznanje izvanrednim aktivnostima mladih građana EU-a (mlađih od 35 godina) koji pospješuju tranziciju prema čistoj energiji u Europi i potiču ambiciozna klimatska i energetska djelovanja. Merve Güngör i Daniele Novara drugo su dvoje natjecatelja u ovoj kategoriji. 

Merve je zadužena za komunikacije u EKOenergyju, ekološkoj inicijativi koja prepoznaje održivu energiju kako bi potakla potrošače da se uključe u tranziciju prema zelenoj energiji. Daniele je glavni izvršni direktor i osnivač poduzeća Easy Hydro čiji je cilj komercijalizacija modularnih, jeftinih i pouzdanih vodnih turbina. 

EU nagrade za energetsku održivost slave zagovornike klimatskih i energetskih ciljeva za 2030.

Dvanaest izvanrednih pojedinaca i projekata istaknuto je na EU tjednu održive energije (EUSEW) 2021. zahvaljujući njihovim inovacija u područjima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Finalisti su izabrani s popisa najuspješnijih ovogodišnjih projekata usmjerenih na čistu, sigurnu i učinkovitu energiju. Nagrade se sastoje od četiri kategorije – Angažman, Inovacija, Žena u energiji i Mladi energetski inovator – kao i nagrade građana koju će dobiti jedan od projekata u prve dvije kategorije. Nagrade će dodjeljivati ​​stručan žiri (u kategorijama Angažman i Inovacije) i građani putem javnog glasovanja koje je otvoreno do 22. listopada. Dobitnici će biti objavljeni u ponedjeljak, 25. listopada, tijekom EU tjedna održive energije 2021. 

EUSEW 2021.

EUSEW 2021. održat će se od 25. do 29. listopada 2021. pod temom „Ususret 2030.: preoblikovanje europskog energetskog sustava“. Događaj se održava prije odlučujuće Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26) i okuplja stručnjake za energetsku politiku, čelnike raznih industrija, akademsku zajednicu i predstavnike civilnog društva koji će razgovarati o tome kako politike usmjerene na dekarbonizaciju, energetsku učinkovitost, ublažavanje klimatskih promjena i druge aspekte Europskog zelenog plana pomažu u gradnji boljeg i otpornijeg društva i gospodarstva.

EUSEW 2021. ponovno se održava kao događaj na mreži i nudi brojne mogućnosti za povezivanje, sudjelovanje, umrežavanje i razmišljanje o najvećim problemima čiste energije u Europi i šire.

Prijave za sudionike i medije sada su otvorene

Za razgovor s finalistima nagrade EUSEW 2021. ili dodatne informacije za medije, obratite se na media@eusew.eu