Mladi hrvatski inovator osvojio je nagradu EU-a za održivu energiju za demokratizaciju vlasništva solarne energije

Filip Koprčina priznat od strane Europske komisije za start-up koji koristi blockchain kako bi europskim građanima omogućio suvlasništvo solarnih parkova i zarade novac

[Upoznajte ostale dobitnike nagrade EUSEW 2021]

Danas je Filip Koprčina nagrađen prestižnom nagradom EU-a za održivu energiju u kategoriji Energija mladih. Europski povjerenik za energetiku Kadri Simson bio je na raspolaganju kako bi čestitao pobjednicima na internetskoj dodjeli nagrada kojom je započeo 1. dan Europskog tjedna održive energije (EUSEW).

Komesar Simson pohvalio je svih pet dobitnika nagrade EUSEW komentirajući: "Projekti i pojedinci koji se danas prepoznaju nisu samo lideri u transformaciji europskog energetskog krajolika, oni su uzori. Njihov rad svjedoči o važnosti angažmana građana u stvaranju europskog Zeleni dogovor je stvarnost. Naporno smo radili na razvoju instrumenata politike koji usmjeravaju i podržavaju djelovanje na terenu, a ovo je uistinu inspirativno vidjeti ovu viziju na djelu. Zajedno približavamo Europu njenim klimatskim ciljevima. “

Filip je osnovao EnergyShift platformu koja omogućuje pojedincima da ostvare profit, a pridonose budućnosti čiste energije.

Htio sam pokazati da je izbor između zarađivanja novca i pozitivnog utjecaja na okoliš zapravo lažna dihotomija“, rekao je Filip, „građani koji ulažu u ovakve solarne projekte mogu očekivati veći povrat uloženih sredstava nego da drže novac u banci. Količina energije koju ćemo uštedjeti od dosadašnjih ulaganja jednaka je punjenju 17,5 milijuna pametnih telefona.“ 

Više od 1000 ranih ulagača uskoro će postati ponosni vlasnici solarne elektrane i ubirati financijske prihode u iznosu od 10 – 15 % godišnje uz istovremeno smanjenje emisije ugljika. Zahvaljujući objedinjenom predviđenom ulaganju od milijun eura putem platforme Energy Shift, osnivač Filip (25) ostvaruje svoju ideju poticanja proizvodnje solarne energije i demokratizacije tranzicije na zelenu energiju. Filip i njegov tim koriste se blockchain tehnologijom kako bi građanima ponudili priliku da ulože u zelenu energiju s fiksnim prinosima, a da pritom imaju moć odlučivanja o budućem radu.

 

Kao ekološki osviješten mladić nedavno je imenovan jednim od 30 revolucionara koji potiču promjene u Hrvatskoj. Filip će isporučiti do 1 MW solarne snage s potencijalom za napajanje 370 kućanstava u bliskoj budućnosti putem platforme Energy Shift. 

„Projekt je zapravo nastao kada sam htio ugraditi solarne ploče na kuću svojih roditelja u Hrvatskoj. To se pokazalo težim i skupljim nego što smo očekivali“, objašnjava Filip. „Dok sam tražio jeftin način za dobivanje pouzdane obnovljive energije koja će napajati našu kuću, pala mi je na pamet ideja o poslovnom modelu u kojem pojedinci zajedno ulažu i postaju suvlasnici projekata obnovljive energije.“

Pokretanje poduzeća koje objedinjuje obnovljive izvore energije i tehnologiju bio je prirodan korak za ovog mladog poduzetnika. Budući da je od malih nogu razvio strast prema čistoj energiji, Filip je sudjelovao u brojnim ekološkim organizacijama i trenutno podiže svijest o UN-ovim ciljevima održivog razvoja kao član Europskih snaga solidarnosti na Cipru, gdje i boravi. Zahvaljujući prvim ulagateljima, Filipova platforma Energy Shift omogućit će smanjenje emisije ugljika za do 137 kg godišnje po solarnoj ploči.

Pored primanja u globalnu platformu Youth Sustainable Energy Hub, Filip je osigurao sredstva za Energy Shift iz natječaja Digital Venture Programme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a nedavno je dobio i oznaku Solar Impulse Efficient Solution kojom je njegov projekt prepoznat kao financijski održiv odgovor u borbi protiv klimatskih promjena. Filip također sudjeluje u razgovorima o energetici na visokoj razini Ujedinjenih naroda kao stručni član tehničke radne skupine. Svojim radom na platformi Energy Shift Filip približava Europsku uniju ciljevima koji su postavljeni za 2030. godinu

Filip Koprčina bio je jedan od trojice finalista koji su ušli u uži izbor za nagradu EU za održivu energiju 2021. u kategoriji Mladi energetski putnik. Druga dva kandidata bili su Merve Güngör i Daniele Novara.

O nagradama EUSEW

Dvanaest izvanrednih pojedinaca i projekata istaknuto je na Tjednu održive energije EU (EUSEW) 2021. zbog svojih inovacija u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Finalisti su odabrani s popisa najuspješnijih projekata u godini za čistu, sigurnu i učinkovitu energiju. Nagrade imaju četiri kategorije - angažman, inovacija, žena u energiji i mlada energetska prvakinja - kao i Citizen's Award. Nagrade je dodijelio stručni žiri (za angažman i inovativnost), te građani putem javnog glasovanja.Upoznajte ostale dobitnike nagrade EUSEW 2021!

EUSEW 2021

EUSEW 2021 traje od 25. do 29. listopada 2021., pod temom "Ususret 2030.: Preoblikovanje europskog energetskog sustava". Događaj koji se održava uoči odlučujućeg COP 26, okuplja stručnjake za energetsku politiku, čelnike industrije, akademske krugove i predstavnike civilnog društva kako bi razgovarali o tome kako politike dekarbonizacije, energetske učinkovitosti, ublažavanja klimatskih promjena i mnogih drugih koje obuhvaćaju Europski zeleni dogovor, može pomoći u obnovi boljeg i otpornijeg društva i gospodarstva.

Još ima vremena za prisustvovanje EUSEW 2021! S više mogućnosti nego ikad za povezivanje, angažiranje, umrežavanje i razmišljanje o najvećim pitanjima čiste energije u Europi i šire. Mediji i sudionici mogu pristupiti online događaju do 29. listopada.

Za zahtjeve za intervjue s dobitnicima nagrade EUSEW 2021, obratite se na media@eusew.eu