Magyar program nyerte el az EU Fenntartható Energia Díját a polgárok energiahasználati szokásaik megváltoztatására való ösztönzéséért

Az Energiaközösségek az Európai Bizottság elismerése azért, hogy az egyének és közösségek számára lehetővé teszi, hogy energiafogyasztásukat akár negyedével csökkentsék.

[Ismerje meg a többi EUSEW 2021 díjazottat]

A mai napon az EnergiaKözösségek elnyerte a rangos EU Fenntartható Energia Díjat az elkötelezettség kategóriában. Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa gratulált a nyerteseknek az online díjátadón, amely az EU Fenntartható Energia Hete (EUSEW) első napját nyitotta meg. A magas szintű zsűri tagjai is jelen voltak, akiknek feladata az idei év legjobb európai tisztaenergia-projektjeinek kiválasztása volt.

Simson biztos mind az öt EUSEW-díj nyertesét méltatta: "A ma elismert projektek és személyek nemcsak vezető szerepet játszanak Európa energetikai tájképének átalakításában, hanem példaképek is. Munkájuk bizonyítja, hogy a polgárok bevonása milyen fontos szerepet játszik az európai zöld megállapodás megvalósításában. Keményen dolgoztunk azon, hogy olyan szakpolitikai eszközöket dolgozzunk ki, amelyek irányítják és támogatják a helyszíni fellépést, és igazán inspiráló látni, hogy ez a jövőkép működik. Együtt közelebb visszük Európát az éghajlati céljaihoz."

Az EnergiaKözösségek egy olyan magyarországi program, amely az egyéneket és a közösségeket képessé teszi arra, hogy az energiatakarékos viselkedésmódok közös, együttműködő megváltoztatásával lépéseket tegyenek az éghajlatváltozás ellen. 

„Segítjük az embereket életmódjuk megváltoztatásában, az energiával való takarékoskodásban és karbonlábnyomuk csökkentésében, ezáltal csökkentve az éghajlatváltozásban játszott szerepüket” - mondta el Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet tudományos igazgatója, a program koordinátora.

Magyarország-szerte számos közösség megmutatta, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal a polgárok átlagosan 7–10%-os, sőt, esetenként akár 25%-os energiamegtakarítást képesek elérni. Az EnergiaKözösségek program keretében a közösségek tagjai a „zöld életmód” szakértői segítségével feltárhatják azokat a területeket, ahol mérhető módon energiát takaríthatnak meg otthonaikban anélkül, hogy csorbulna az életminőségük. Az ország végső energiafogyasztásának egyharmadáért felelős magyar háztartások így jelentős szerepet kaphatnak az ország karbonlábnyomának csökkentésében és az éghajlat-politikai célok elérésében. ​ 

A program 2011-es elindulása óta minden részt vevő EnergiaKözösség képes volt arra, hogy kizárólag viselkedésbeli változások révén energiamegtakarítást érjen el, sőt egyikük 55%-kal csökkentette energiafelhasználását. A program jelentős társadalmi előnyökkel is jár az energiaszámlákkal kapcsolatos megtakarítások révén, amelyek a háztartások egyéb égető kiadásainak fedezésére fordíthatók, illetve egyes esetekben segít kiemelni a polgárokat az energiaszegénységből.

„Az elmúlt 10 évben több mint 5000 emberhez és 1000 háztartáshoz jutottunk el Magyarországon. Több mint 230 személyt képeztünk ki arra, hogy úgynevezett klímakoordinátorként együttműködjenek kis közösségekkel" – mondta Vadovics Kristóf, a GreenDependent Intézet ügyvezető igazgatója.

A klímakoordinátorokat a közösségi médián és különböző hálózatokon keresztül toborozzák, majd kiképezik őket arra, hogy szakértői iránymutatással segítsenek energiacsökkentést elérni a háztartások szintjén működő életmódbeli változtatások révén. Utóbbiak közé tartozhat a melegvíz-használat csökkentése, az edények vagy a ruhák hatékonyabb módon történő tisztítása, vagy még kreatívabb változtatások, például az elektronikus eszközök nélküli szórakozás. Az 5–10 háztartásból álló közösségek összegyűjtik az előző évek energiafogyasztási adatait, és energiaauditokat végeznek annak érdekében, hogy felmérjék energiafelhasználásuk változásait, illetve más energiaközösségekhez képest elért teljesítményüket. A többi közösséggel folytatott versengés pozitív eredményekhez vezet, ugyanakkor erősíti is a résztvevőket azáltal, hogy tudatosítja bennük: nincsenek egyedül törekvéseikben.

A program, amelyet eredetileg 2011-ben, 15 másik országgal együtt, az Intelligens energia – Európa program keretében egy kétéves uniós finanszírozású projekt részeként indítottak útnak, olyan sikeresnek bizonyult Magyarországon, hogy az ipar képviselői és a szakértők összefogtak a folytatása érdekében. 2013 óta a programot már az E.ON Magyarország finanszírozza és a GreenDependent Intézet koordinálja, 2021 őszén pedig már a 10. évad veszi kezdetét. Az ehhez hasonló kezdeményezések közelebb viszik az EU-t a 2030-ra kitűzött céljaihoz

Az EnergiaKözösségek egyike volt annak a három döntősnek, akik a 2021-es EU Sustainable Energy Awards döntőjébe kerültek az elkötelezettség kategóriában. A másik két pályázó a COMPILE és a TripleA-reno volt. 

Az EUSEW-díjakról

A 2021-es EU Fenntartható Energia Hét (EUSEW) keretében tizenkét kiemelkedő személyt és projektet emelnek ki az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén elért innovációjukért. A döntősöket a tiszta, biztonságos és hatékony energiát célzó, az év legsikeresebb projektjei közül választották ki. A díjak négy kategóriában - elkötelezettség, innováció, nő az energiában és fiatal energetikai úttörő -, valamint a Polgár-díjban részesülnek. A díjakat egy szakértői zsűri (az elkötelezettség és az innováció esetében), valamint a polgárok által nyilvános szavazás útján ítélték oda.

Ismerje meg a többi EUSEW 2021 díjazottat

EUSEW 2021

Az EUSEW 2021 október 25. és 29. között kerül megrendezésre "A 2030-as év felé: az európai energiarendszer átalakítása" címmel. A döntő jelentőségű COP 26 előtt megrendezésre kerülő eseményen energiapolitikai szakértők, az ipar vezetői, a tudományos élet és a civil társadalom képviselői vesznek részt, hogy megvitassák, hogyan segíthetnek a szén-dioxid-mentesítésre, az energiahatékonyságra, az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló előremutató szakpolitikák és sok más, az európai zöld üzletet alkotó szakpolitika hozzájárulhat egy jobb és ellenállóbb társadalom és gazdaság újjáépítéséhez.

Még van idő részt venni az EUSEW 2021 rendezvényen! Minden eddiginél több lehetőség nyílik arra, hogy kapcsolatot teremtsen, részt vegyen, hálózatot építsen és elgondolkodjon a tiszta energiával kapcsolatos legfontosabb kérdésekről Európában és azon túl. A média és a résztvevők október 29-ig férhetnek hozzá az online eseményhez.

Az EUSEW 2021 díjazottjaival kapcsolatos interjúkérelmekért kérjük, forduljon a media@eusew.eu címhez.